Welcome visitor you can log in or create an account

Manuele lymfedrainage

Aan het lymfevatenstelsel wordt in de reguliere geneeskunde weinig aandacht besteed. Toch is het een onmisbaar stelsel bij de bestrijding van ziekteverwekkers en de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.
U heeft ongetwijfeld wel eens gehoord van lymfeklieren en ze misschien wel eens gevoeld.

Maar wat doet lymfe nu precies in het lichaam?Het lymfesysteem is een van de drie grote vochtregulerende systemen in ons lichaam. Het lymfesysteem bevat geen eigen pomp; het lichaam moet dus door beweging van het lichaam zelf of door ontvangen van bewegingen van buiten af zorgen voor goede doorstroming. Het is een netwerk van een aantal organen, verbonden via lymfehaarvaten, lymfeknopen, lymfeafvoerbuisjes die hun vocht lozen in de bloedstroom. De lymfeklieren zijn kleine tussenopslagplaatsen. We vinden ze o.a. in grote aantallen in de hals, bovenzijde borstkas, oksels, liezen. Lymfeklieren zijn de zuiveringsstations van het lymfestelsel: daarin worden ziekteverwekkers, met name bacteriën en virussen, onschadelijk gemaakt. Verder worden daar afvalstoffen uit de lymfe gefilterd. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeweefsel (klieren en andere organen). Lymfevaten vormen de kanalen van het lymfestelsel. Deze kanalen worden vanuit het weefsel gevuld met een kleurloze vloeistof, de lymfe. In de lymfe worden afvalstoffen uit het lichaam opgenomen. Ook bevinden zich witte bloedcellen in de lymfe. Via steeds grotere kanalen komt dit weefselvocht uiteindelijk in de bloedbaan terecht. Voordat de lymfe in het bloed komt, passeert zij ten minste één lymfeklier.

Zodra er een virus of bacterie in het lichaam wordt gesignaleerd, verhogen zij hun werking. Het lymfesysteem speelt een belangrijke rol bij de verdediging van de cellen. Wanneer de mate van infectie groter wordt, bijvoorbeeld bij een wond, worden ook de lymfeklieren groter. Op deze plaats worden de indringers bestreden. Soms gaat dit gepaard met koorts. Antilichamen worden gevormd in dit lymfestelsel. Als de afweerstoffen de bacterie met succes hebben aangevallen, zorgt het lymfestelsel er bovendien voor dat gedode bacteriën uit het lichaam worden verwijderd. Je kunt hierbij denken aan bepaalde voedingsstoffen, medicijnen of giftige stoffen als gevolg van bijvoorbeeld luchtverontreiniging.

Lymfe komt niet alleen in actie wanneer vreemde stoffen het lichaam binnendringen, het werkt ook preventief. Alle antilichamen die ons immuun maken voor infectieziekten, worden in het lymfestelsel geproduceerd. Het is dan ook een systeem dat continue in werking is.

Lymfedrainage behandeling is o.a. goed voor:

  •     Gewrichtsproblemen
  •     Als het lichaam teveel vocht vasthoudt, bijvoorbeeld bij de enkels
  •     Sportblessures, verstuikingen, verzwikking, fracturen
  •     Fysieke of psychische klachten
  •     Vermoeidheidsklachten, ook bij ernstige vermoeidheid
  •     Behandeling voor en na cosmetische ingreep zorgt voor afvoeren van wondvocht
  •     Na een operatie zodat er eerder herstel optreedt


 

Aangezien het lymfestelsel vlak onder de huid loopt, heeft een stevige massage hier geen zin. Manuele lymfedrainage behandeling bestaat uit zachte ritmische bewegingen met de handen van de therapeut over de huid van de cliënt.