Welcome visitor you can log in or create an account

De Dorn Methode

De Dorn methode is een zachte wervel en gewrichtsbehandeling, die gebruikt kan worden bij klachten, die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom.

 

De basis van de Dorn methode is correctie van het beenlengte verschil. Bijna iedereen heeft beenlengte verschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze ‘pilaren’ niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef! Dit heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewe¬gingsbeperking als gevolg.

De oorzaken van beenlengte verschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht ‘getrokken’. Staan we nu op, en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd.

Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengte verschil van wel 3 centimeter ontstaan. Om dit weg te werken zetten we geen verhoging onder het te korte been, maar gaan we het (tijdelijk) langer geworden been korter maken!

Dit korter maken doet de cliënt zelf, door het uitvoeren van een eenvoudige oefening.

Als na het corrigeren van het beenlengte verschil de basis in orde is, gaan we verder met het controleren van het bekken en daarna de wervelkolom. Eventuele wervels die niet in de juiste positie staan, worden gecorrigeerd. Deze correctie vindt plaats tijdens het uitvoeren van een bepaalde beweging. Door deze beweging worden de spieren als het ware voor de gek gehouden en kunnen de spieren de correctie niet tegenwerken.

Na de behandeling

Na de Dorn behandeling is het erg belangrijk om 2 tot 3 dagen inspanningen en zwaar tillen te vermijden. Er kan gedurende 3 tot 7 dagen wat spierpijn optreden op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Het lichaam moet wennen aan de gecorrigeerde stand.

Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte afvalstoffen in de weefsels komen nu los en kunnen door meer te drinken, sneller worden afgevoerd).

De Dorn methode kan ook prima toegepast worden bij kinderen. Kinderen vallen regelmatig en worden vaak geholpen bij het uittrekken van strak zittende laarzen of schoenen. Er wordt dan (onbewust) behoorlijk hard aan de beentjes getrokken waardoor eventueel beenlengte verschil kan ontstaan.